Fotoboek: Spookstadjes van Italië

Ze zijn tegelijkertijd griezelig en fascinerend: de spookstadjes van Italië in het diepe zuiden. Decennia geleden werden deze stadjes getroffen door een serie zware aardbevingen. In plaats van hun woonplaats te herbouwen besloten de bewoners ergens anders opnieuw te beginnen.  Zonder omkijken vertrokken zij en wat achterbleef is adembenemend.

spookstadjes van italie

Straten bevolkt door niets dan wilde bloemen, een kudde geiten die door een in elkaar gestorte keuken doolt en een eenzame ezel die door een sinaasappelboomgaard scharrelt. Eens waren dit plaatsjes van levendige markten waar plaatselijke boeren dagelijks hun koopwaar uitstalden op het centrale pleintje en waar huisvrouwen luid met elkaar roddelden, terwijl zij hun was te drogen hingen boven de nauwe straatjes. Vandaag de dag is hiervan echter niets overgebleven dan herinneringen.

spookstadjes van italie

De fontein waar zoveel stelletjes hun eerste kus hebben uitgewisseld, het ouderlijk huis waarin zoveel warme jeugdherinneringen verborgen lagen en de kerk waarin men ’s zondags een kaarsje opstak voor de overleden dierbaren. Dit alles werd plots weggevaagd door een enkele uitbarsting van ogenschijnlijk natuurgeweld.

spookstadjes van italie

Dezelfde hand die vernietigt schenkt echter ook leven. Decennia nadat de stadjes Craco, Poggioreale en Maratea zijn verwoest bloeit er weer langzaam nieuw leven op. De in elkaar gezakte kerk is een thuis geworden voor een familie zwaluwen, woeste beplanting baant zich een weg door de verlaten vensters en bomen wortelen zich in balkons waarop geen mens meer zal zitten.

spookstadjes van italie

Nu de herinnering aan het leed is vervaagd, is het mogelijk om oog te hebben voor de schoonheid van de stadjes die terug zijn gevallen in de greep van de natuur. Overgelaten aan de zich eeuwig voortslepende cyclus van de natuur, ontstaat er leven waar dit tot voor kort onmogelijk leek. Als dit iets laat zien is het dat hoe vernietigend haar krachten ook mogen zijn, er voor de natuur niet zoiets bestaat als een einde, maar enkel een nieuw begin.

spookstadjes van italie

Fotoboek: Spookstadjes van Italië

Het fotoboek Abbandonato brengt het opbloeien van deze Zuid-Italiaanse spookstadjes op een aangrijpende manier in beeld. Abbandonato is te verkrijgen voor een bedrag van € 17,50 (excl. verzendkosten).

Abbandonato

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl