Sporen van Smaragd

Op 10 augustus 2017 is het precies 150 jaar geleden dat de eerste trein in Indonesië reed tussen de havenstad Semarang en Tangoeng op Java. Aanleiding voor het Spoorwegmuseum om met de tentoonstelling ‘Sporen van Smaragd’ in te gaan op de rijke historie van de Indonesische spoorwegen.

Nederlands-Indië

Een groot deel van het huidige spoor in Indonesië is tussen 1864 en 1942 aangelegd  en geëxploiteerd door Nederlandse spoorwegmaatschappijen. In deze koloniale periode heette het huidige Indonesië nog Nederlands-Indië. Nederlandse ingenieurs en architecten waren betrokkenen bij de aanleg van het spoor en de stations, op het spoor reed Nederlands materieel.

Groei

Sinds de opening van de eerste spoorlijn in 1867 groeide het spoorwegnet op Java gestaag. Zowel door particulier Nederlands initiatief als door de investeringen van de Nederlandse staat. Deze raakte er meer en meer van overtuigd dat goede spoorverbindingen de export en industrie van de kolonie konden stimuleren en bovendien van militair-strategisch belang konden zijn.

Sporen van Smaragd

Het Spoorwegmuseum toont een bijzondere collectie voorwerpen, modellen, posters, dienstregelingen, bouwtekeningen en foto’s die gerelateerd zijn aan de spoorwegen in de koloniale periode tot 1949.

De tentoonstelling wordt in vier tijdvakken verdeeld, waarbij telkens enkele personen gekozen zijn die vanuit hun eigen perspectief het verhaal van 150 jaar spoorwegen in Indonesië vertellen.

Poster Sporen van Smaragd

Voor meer informatie bezoek de website van het Spoorwegmuseum

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!