streets of the world 1

Streets of the World – Jeroen Swolfs in Zaandam

In zeven jaar tijd heeft Jeroen Swolfs, een Nederlandse fotograaf, 195 hoofdsteden bezocht om verhalen te verzamelen en foto’s te maken van het straatleven. Hij is eindelijk weer thuis en wil nu alles delen met de wereld. Zijn ambitieuze project heeft de naam Streets of the World gekregen en is vanaf 16 juni in zijn eigen fotomuseum in Zaandam te zien. Waar het museum is gevestigd heet de Dood, maar met dit project wil hij weer leven in het gebouw blazen.

Streets of the World 6

Tsjaad, Ndjamena

Jeroen Swolfs

Swolfs begon na zijn opleiding aan de Fotoacademie in Amsterdam als fotojournalist, waar hij voornamelijk richtte op politieke en maatschappelijke onderwerpen. Hij maakte series over teruggekeerde Servische vluchtelingen en de Roma-minderheden in Oost-Europa. Bij het zoeken naar een financierder voor het Streets of the World project ervaarde Swolfs toch nog wat struikelblokken. Om geld te besparen ging hij hierdoor couchsurfen; slapen bij mensen op de bank die het maar aanboden. Swolfs’ lijfspreuk, ‘laag gaan is mooi’, kwam in zijn avontuur vaak te pas. Hij bedoelde hiermee dat na slechte tijden altijd betere aanbreken.

streets of the world 4

Jeroen Swolfs

Locatie

Het gebouw waar het nieuwe fotomuseum is gevestigd heet de Dood, dit was voorheen een magazijn, die vernoemd is naar de vroegere magazijnbeheerder Dhr. de Doodt. Voor Streets of the World is het oude magazijn volledig omgetoverd naar een museum; het is helemaal opgeknapt maar bezit nog steeds het rauwe karakter en de geschiedenis. Het gebouw heeft drie verdiepingen en vele kamertjes, waardoor je het gevoel krijgt dat je op reis bent.

streets of the world 3

Tentoonstellingszaal Streets of the World

Streets of the World

In het begin van de tentoonstelling is er een grote globe waarop je kan zien in welke landen Swolfs is geweest. Hieruit is duidelijk hoe ver en waar hij gereisd heeft. Daarna zijn er 195 foto’s te zien, die zijn geprint op grote zeilen. Van elk land die hij bezocht, is er één foto tentoongesteld. Naast iedere foto staat een stukje tekst in het Nederlands en Engels waarin Swolfs de vraag beantwoord waarom hij de foto heeft genomen en wat je ziet. Het project heeft zeven jaar van zijn leven in beslag genomen, en hoewel het vaak zwaar was, wou hij nooit stoppen en is hij blij dat hij het gedaan heeft. Gedurende de periode vond hij het project ook waardevoller worden.

De foto’s geven een uniek beeld van het straatleven zoals hij die zag. Als bezoeker maak je een wereldreis; op iedere verdieping is een ander continent en je gaat dus letterlijk op ontdekkingsreis. Het lijkt net alsof je door de straten van Havana loopt en in de zweefmolen zit, die staat in Stockholm!

streets of the world 5

Cuba, Havana

Positiviteit

Het idee voor het project is ontstaan omdat hij het positieve van elk land in beeld wou brengen; het mooie van het leven zoeken. De media wordt vandaag de dag doodgegooid met slecht nieuws en hier wou hij verandering in brengen. Een voorbeeld hiervan was in Bagdad, Irak, waar in een straat met een theehuisje een autobom was ontploft. De eigenaar van het theehuisje verloor op deze zwarte dag zijn vier zonen en kleinzoon. Ondanks het verlies en verdriet blijft hij positief en heeft hij het theehuisje deels weder opgebouwd. Hij vond het ook niet erg om zijn verhaal te vertellen aan de fotograaf. Dit is een goed voorbeeld wat Swolfs wil laten zien aan de wereld; het positieve in het leven. Deze foto wordt uitgebreid behandeld in de documentaire die te zien is in de tentoonstelling. Hierin neemt Swolfs je mee op reis; hij laat zien hoe hij te werk gaat tijdens het project. Uit de documentaire is ook duidelijk dat de reizen niet zonder risico waren. Hij bezocht gevaarlijke landen waar oorlog heerste. Als voorzorgsmaatregelen droeg hij elke dag een kogelvrij vest en liepen vier bodyguards met AK-47’s met hem mee. In deze landen, waar het straatleven gevaarlijk is, wil Swolfs toch nog wat moois laten zien.

streets of the world 2

Bagdad, Irak

Concert

Tijdens de tentoonstelling zijn er ook nog speciale themadagen, hierin wordt er op één bepaalde bestemming gefocust. De evenementen zijn op 1 en 2 juli, deze zoomen in op Servië. Op deze dagen komt Slobodan Trkulja, een muzikant en multi-instrumentalist. Hij neemt zijn 8-koppige band ‘ Balkanopolis’, en het kinderkoor Zvonce mee, die helemaal vanuit Belgrado gereisd komen. Speciaal voor dit concert componeerde Trkulja de Streets of the World hymne. Tickets voor dit concert kun je op de site kopen.  

Streets of the World is nog te bewonderen tot 30 september 2017 in De Dood te Zaandam.

Alle afbeeldingen komen van: streetsoftheworld.com

Afbeelding header: Zweden, Stockholm

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl