Tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck

Het Amsterdam Museum toont samen met Museum Het Rembrandthuis de eerste omvangrijke overzichtstentoonstelling ooit over de schilders Ferdinand Bol (1616-1680) en Govert Flinck (1615-1660). We geven je een overzicht van de tentoonstelling en alle activiteiten die we hierbij organiseren.

De tentoonstelling

In Museum Het Rembrandthuis ligt de nadruk op hun leertijd bij Rembrandt. In het Amsterdam Museum wordt getoond hoe de schilders zijn uitgegroeid tot zelfstandige meesters. Geholpen door een steeds groeiend netwerk wisten de ambitieuze schilders door te dringen tot de absolute top van de kunstmarkt. De twee generatiegenoten werden daarmee niet alleen geduchte concurrenten voor hun voormalige leermeester, maar ook voor elkaar. Nog tijdens hun leven waren zij succesvoller dan Rembrandt. Twee andere instellingen in de stad, het Koninklijk Paleis en Museum van Loon, sluiten aan bij de tentoonstelling door in dezelfde periode aandacht aan de twee kunstenaars te schenken.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is de prijs van een combinatieticket voor zowel Museum Het Rembrandthuis als het Amsterdam Museum €20,-. Toegang met een Museumkaart of I amsterdam City Card is in beide musea gratis.

Lezingen, naaktmodel tekenen, borrelen met de conservator en gesprekken op zaal. Bij de tentoonstelling wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd. Reserveer snel een plekje om deel te nemen.

Rijk geïllustreerd boek

In dit rijk geïllustreerde boek zijn de nieuwste inzichten over Govert Flinck en Ferdinand Bol geboekstaafd, in zowel langere essays als korte bijdragen over deelonderwerpen. Deze geven een fascinerend inzicht in hun leven en werk, van de leertijd bij Rembrandt tot hun grote successen als zelfstandige meesters die uitblonken in grote historiestukken en elegante portretten.

Niet alleen wordt ingegaan op hun uitzonderlijke artistieke talent maar ook op de familiebanden en sociale netwerken die bepalend waren voor hun succes. Bol en Flinck ontvingen eervolle opdrachten, zowel van particulieren en vorsten als van stedelijke instellingen, waaronder de schutterij en het stadhuis. Speciaal voor de tentoonstelling werden zo’n vijftien schilderijen van Bol en Flinck gerestaureerd. Tekst en beeld maken dit boek dan ook tot een waardevol bezit voor de liefhebber.

Cultuurfonds

Deze dubbel-tentoonstelling is met een bijdrage van € 30.000 mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarvan € 5.000 afkomstig is uit het Nieske Fonds. Dit CultuurFonds op Naam steunt museale projecten op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst en keramiek.

Tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck

13 OKTOBER 2017 T/M 18 FEBRUARI 2018

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint