The World of Tim Burton

Van 15 augustus tot en met 28 november is de expositie “The World of Tim Burton”  te bezoeken in de C-mine te Genk. Hier kan men de werken bewonderen van de man die onder andere de eerste Batman (1989) film, Nightmare before Christmas (1993), The Corpse Bride (2005), Charlie and the Chocolate Factory (2005), en Alice in Wonderland (2010) op zijn naam heeft staan. Hoewel Tim Burton vooral gekend is door zijn stop-motion films, is hij naast regisseur ook een gerenommeerd kunstenaar. Alle karakters in zijn films heeft Burton zelf bedacht en gecreëerd. Deze zijn allemaal te zien bij deze exhibitie!

Voor de tentoonstelling van ‘The World of Tim Burton’ moet met een tijdslot gereserveerd worden. Er zijn Films te zien en rondleidingen beschikbaar, tevens familiedagen met verschillende creatieve activiteiten. Meer informatie vindt men op de C-mine website. Een signeersessie met Tim Burton op 29 september is uitverkocht. Van deze expositie mogen geen foto’s gemaakt worden, behalve in het pop-up café en in de gang waar wat van Tim Burton zijn karakters worden getoond.

Part one and two

Bij binnenkomst vindt men in “part one” zijn schetsen, dan volgen de personages/karakters uit zijn films, vervolgens invloeden waardoor hij is geïnspireerd en ten slotte wat video installaties van zijn werk en informatie over zijn denkproces.

Op de begane grond is de evolutie van schets tot eindversie van zijn creaties stuk voor stuk te bewonderen waarbij men het denkproces kan volgen van deze kunstenaar. Alle schetsen bevatten dezelfde stijl die Burton in zijn films hanteert: kleurrijk met een knipoog naar de dood, bijvoorbeeld een levend skelet (Nightmare before Christmas, 1993) of een blauwe zombiebruid (The corpse bride, 2005). Dit zijn typische kenmerken van het werk van Burton. Naast de schetsen zijn karakters en andere rekwisieten uit zijn films te zien in werkelijke grootte.

The World of Tim Burton

The World of Tim Burton

Op de tweede verdieping van het gebouw is “part two” te vinden. Hier is Burton zijn carrière weergegeven in een tijdlijn, die begint in 1958 en loopt tot heden. Een van zijn laatste werken is de film “Dumbo” die nog in de bioscopen moet draaien. In dit gedeelte vindt men ook onderwerpen waaruit Burton zijn inspiraties heeft gehaald. Zoals “the monster of Frankenstein” en andere illustraties die qua stijl niet overeen lijken te komen met zijn tekenstijl. Tevens in “part two” zijn er video installaties en portretten en foto’s van karakters die gespeeld hebben in zijn film. Op de video installaties is zijn werk te zien. Daarnaast kan men ook de briefwisseling zien tussen Tim Burton en de acteur Johnny Depp die de tekst in zijn film ‘Charlie and the chocolate factory’(2005) betrof. De door Burton’s bedachte tekst ging als volgt:

“Of course you can! Everything in this room is eatable, even I’m eatable! But that is called “cannibalism,” my dear children, and is in fact frowned upon in most societies.”

Bovenstaande tekst maakt tot op heden nog steeds deel uit van de betreffende film.

Feest

Als laatste ziet men zijn werk met feestdagen en festiviteiten als onderwerp. Er is een donkere kamer waarbij gebruik is gemaakt van glow in the dark verf voor de figuren op de muren en voor het centrale kunstwerk, een in de lucht zwevend carrousel. Daarnaast hoort men geluiden die men doet geloven dat men zich op een kermis of circus bevindt. Dit carrousel is een verwezenlijking van een schets van Burton die te bewonderen is in “part one”. Ook zijn er werken met het thema Kerst te zien. Een voorbeeld hiervan is een maquette waarin de kerstsfeer ronddwaalt en tegelijkertijd een moord heeft plaatsgevonden. Voor de kerstsfeer is gebruik gemaakt van kerstliedjes en onderdelen zoals een kerstboom. De moord wordt gekenmerkt door de bloedspatten en aan de horizontaal liggende benen van het lijk. Echter wordt er gebruik gemaakt van verschillende kleuren licht en zijn de bloedspatten alleen te zien in bepaalde kleuren licht. Daarnaast is bij dit maquette gebruik gemaakt van spiegels om diepte te creëren. Het contrast is typisch een tafereel voor Tim Burton.

C-mine in Genk

De C-mine is als locatie op zichzelf al een opvallende locatie binnen Genk, een oude kolenmijn waar nog veel van de oude staat is behouden. ´The World of Tim Burton´ en de C-mine lijkt een volwaardig huwelijk. Bij “part one” wordt namelijk het ondergrondse gevoel gecreëerd wat ideaal is om de karakters van Tim Burton zijn kunstwerken en stop-motion films weer te geven. Op de tweede verdieping wordt in “part two” het werkproces van zowel Tim Burton als het energiegebouw van de vroegere kolenmijnen wordt tentoongesteld. Enerzijds is dat te zien bij Tim Burton is dat te zien aan onder andere zijn Carrière weergave en zijn invloeden. Anderzijds bij de C-mine zijn dat de ramen, geur, koperen vaten en -buizen die zichtbaar zijn. Ten slotte, mocht men een aandenken willen van deze expositie kan er altijd een souvenir gekocht worden in de last but not least giftshop.

Al met al is het ´The World of Tim Burton´ expositie waarbij je in het hoofd kruipt van Tim Burton en het is zeker de moeite waard deze te bezoeken!

Expositie: The World of Tim Burton

Locatie: C-mine (Genk, België)

Tekst: Maxime Hallatu

Tags:
Maxime Hallatu
Maxime@onlinegalerij.nl