Thematische werken van Rotterdamse fotograaf Jeroen Passchier

Rotterdamse fotograaf Jeroen Passchier maakt bijzondere beelden met sterke thema’s in zijn series. Zo heeft Passchier speciaal voor ons een unieke cyanotypie serie ontwikkelt. Bij deze techniek, die in 1842 is ontdekt, wordt een object op een vel papier gelegd dat met chemicaliën lichtgevoelig is gemaakt. Daarna wordt het papier met een glasplaat eroverheen in de zon gelegd. Wat op het papier heeft gelegen kleurt vervolgens wit, de plekken waar niks op heeft gelegen en contact is geweerst met de zon worden cyaan-blauw. Dit soort contactafdrukken waren de eerste lichtgevoelige foto’s die vroeger gemaakt werden.

Passchier heeft deze oude techniek gebruikt voor zijn serie met boeketbloemen ‘Untitled Flower Bouquet #1-5’. “Ik ben een marktman tegen gekomen die voor een prikkie bossen bloemen verkoopt, ik mag zelf de bloemen niet uitkiezen, dat heeft de marktman al gedaan. In het begin fotografeerde ik eigenlijk alleen de bloemen die hij me verkocht, maar toen bedacht ik me dat het papier waarin de bloemen omwikkeld zijn eigenlijk net zo mooi is als de bloemen zelf.

Untitled Flower Bouquet #1, Jeroen Passchier

Untitled Flower Bouquet #1, Jeroen Passchier. Prijs €3.000 excl. btw

Ik heb dat papier gebruikt als canvas om de bloemen op te fotograferen. Die marktman bepaalt dus wat mijn canvas en mijn onderwerp daarop wordt. De kreukels die je erin ziet, zijn ook de kreukels die hij erin heeft gemaakt door de bloemen te verpakken en de kreukels die ik zelf heb gemaakt door de bos bloemen onder m’n arm op de fiets mee te nemen naar huis”, zo legt Passchier uit.

Vanaf het moment dat Jeroen Passchier het boeket koopt, begint het fotograferen al; de kreukels die gemaakt worden, de stickertjes die op het papier zitten en die hij eraf moet peuteren bepalen allemaal hoe de uiteindelijke foto eruit komt te zien. Bij het monteren van deze werken vond hij het dan ook belangrijk om dit gehele proces te laten zien. Het papier zweeft daarom als het ware in de lijst. Het lijkt alsof het heel rustig is neergelegd, zodat de kreukels nog beter zichtbaar zijn en te zien is dat het canvas heeft ‘geleefd’.

Jeroen Passchier Untitled Flower Bouquet #2

Jeroen Passchier Untitled Flower Bouquet #2, Cyanotype 69×81,5cm, Prijs €3.000 excl. btw

Ook op Passchiers ambrotypes zijn veel verschillende bloemen te zien. Het idee om bloemen te fotograferen komt door zijn bewondering voor ‘La dame à licorne’ (De dame en de eenhoorn); een werk in het Parijse Musée de Cluny dat bestaat uit 6 wandtapijten waarop het verhaal van een jonkvrouw wordt afgebeeld. Wat Passchier zo bijzonder aan deze tapijten vindt, is dat ze helemaal opgevuld zijn met bloemen, die minstens een net  zo’n grote bijdrage aan het werk leveren als de jonkvrouw die afgebeeld is.

Deze worden dan ook wel de millefleurs genoemd, oftewel de duizend bloemen. “Dat vond ik zo mooi, dat die bloemen zoveel betekenis hebben dat ze een heel verhaal kunnen vertellen, heel symbolisch. In mijn werk onderzocht ik of ik een bloem echt een betekenis kan geven, of dat er teveel bloemen zijn. Ik heb ontdekt dat ik er wel een betekenis aan kan geven, maar dat deze toch weer voor iedereen anders is. Daarom heb ik besloten om alleen een gevoel te laten zien zodat men zelf een betekenis kan geven, vandaar dat mijn werken ‘Untitled’ heten.”

‘La dame à licorne’ (De dame en de eenhoorn)

‘La dame à licorne’ (De dame en de eenhoorn)

Passchiers unieke serie cyanotypes is alleen via Online Galerij te koop. Bekijk hier zijn cyanotypes en neem een kijkje in zijn natte plaat collodium werken.

Afbeelding Header: Untitled Flower Bouquet #1 Cyanotype 69x95cm (detail)

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl