Tips aan de beginnend kunstenaar: hoe hou je je staande in de wereld die draait om kunst verkopen?

Als beginnend kunstenaar is het soms moeilijk een weg te vinden tussen alle instanties waar je mee te maken kunt krijgen. Waar het op de kunstacademie vooral draaide om je artistieke kwaliteiten, draait het na de academie vooral om overleven. Het is niet makkelijk een inkomen te genereren uit een kunstenaarspraktijk en de leuke bijbaantjes liggen ook niet voor het oprapen. Helaas heb ook ik niet de gouden formule, de perfecte oplossing. Maar ik kan wel een paar tips het web op slingeren.

 

Blijf jezelf

Vaak gebeurt het dat het zwarte gat na de academie een deuk in je zelfvertrouwen maakt. Op de academie werd er dagelijks aandacht aan je werk besteed; hierdoor maakte je grotere stappen en was het moeilijk om je werk neer te leggen. Het opbouwen van een carrière is niet makkelijk. Naast het feit dat het belangrijk is om je werk te kunnen te tonen, heb je geld nodig om van te leven. Het is hierin belangrijk dat je autonome werk overeind blijft staan; ga het niet aanpassen zodat het meer verkoopbaar wordt.

 

Damien Hirst - For the Love of God

Damien Hirst – For the Love of God

 

Verdien je geld met iets anders

Een bijbaantje is een goede manier om jezelf te kunnen onderhouden en hiernaast je kunstenaarschap op te bouwen. Dit haalt wat druk af van je kunstenaarspraktijk. Je hebt wat ademruimte waarin je je eigen regels kunt hanteren.

Naast je autonome werk, zou je ook een andere lijn kunnen ontwikkelen die dichtbij je skills als kunstenaar liggen. Bijvoorbeeld portretten schilderen of fotograferen, of in opdracht bronzen beeldjes maken. Sommige kunstenaars hebben een hele designafdeling langs hun kunst, met lampjes en stoelen en koffiekopjes.

 

Organiseer het zelf

Oké, ik zal niet de eerste zijn die stelt dat de kunstacademie je niet voorbereid op het bestaan als kunstenaar. Het is gericht op alles behalve “hoe verdien ik geld?” Toch leer je wel organiseren, het is een studie die een hoge waarde stelt aan initiatief en organiserend vermogen. En als je een keuze maakt in je werk, moet je deze kunnen verantwoorden met iets anders dan “ik had niet genoeg geld om een groter doek te kopen.”

Dit is heel inzetbaar in het leven na de academie. Organiseer een groepstentoonstelling, publiceer een kunstenaarsboek en dien je goede plannen in als voorstel voor een expositie. Je kunt je eigen publiek en podium creëren.

Sarah Lucas and Tracey Emin outside their shop on London’s Brick Lane in 1993. Photograph: Carl Freedman

 

Netwerken

Netwerken is een belangrijk element in het vertegenwoordigen van jezelf. Maar niet iedereen vind dit even makkelijk of is hier even goed in. Toch is het niet voldoende om je werk voor je te laten spreken: jij bent je eigen vertegenwoordiger. Ga naar openingen van galeries en tentoonstellingsruimten. Zoek vooral naar exposities van kunstenaars waarmee je iets gemeen hebt of die je bewonderd. Zo praat je makkelijker mee en ontmoet je mensen met dezelfde smaak. Ga regelmatig, je hoeft niet de eerste keer iedereen een handje te schudden. Juist als je een paar keer dezelfde gezichten ziet, wordt het makkelijker iemand aan te spreken.

 

Word een internet hit

Tegenwoordig verdienen YouTube hits bakken met geld, vloggers zijn de nieuwe rolmodellen en in plaats van ontdekt te worden in de rij bij de Hema, worden artiesten vandaag de dag ontdekt terwijl ze een liedje zingen voor hun webcam. Daar moet een beetje kunstenaar toch van kunnen profiteren.

Spam je netwerk op Facebook, Twitter en Instagram vol met je nieuwe film, schilderij, foto, performance. Het geheim van social media is: hoe meer je plaatst hoe meer exposure je krijgt, hoe groter je netwerk wordt.

Justin Bieber’s Cry Me A River - Filmstill YouTube

Justin Bieber’s Cry Me A River – Filmstill YouTube

 

Alert the media

Naast social media zijn er andere webvormen om als kunstenaar bekendheid te vergaren. Blogs en online magazines schrijven over kunst en cultuur. Met persbericht voor jezelf georganiseerde tentoonstelling trek je hun aandacht. Naast ze uit te nodigen voor je openingen, kun je ook een interview geven of een beeldblog aan je werk geweid krijgen.

 

Online galeries

Online galeries zijn flink in opkomst. Dit zijn online platforms waarop kunst getoond wordt, vaak geselecteerd door een online curator. Via deze weg wordt kunst verkocht of uitgeleend. Een online galerie kan echt keuzes maken op basis van het werk zelf, omdat ruimte geen rol speelt. Ze besteden veel aandacht aan het online vertegenwoordigen van hun kunstenaars. Zeker als je nog niet heel erg gevestigd bent, is dit dus een groot pluspunt. Je kunt ook je werk online tonen naast via je fysieke galerie. Zo heb je een extra weg voor exposure. Tegenwoordig kopen we alles via het internet, dus waarom niet ook kunst?

Hockney_Still_New_16x9_xtraxtralarge_1

David Hockney’s Ipad kunst

Kijk ook eens naar de kunst op onze online galerij! Ben jij kunstenaar en wil je door ons vertegenwoordigd worden? Laat een bericht achter op onze contact pagina!

 

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl