Hope, The Hallway. 2005 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

Top 6 beste fotografen van Nederland

Voor de lijst 6 beste fotografen van Nederland hebben wij zes absolute toppers geselecteerd. Wij zijn erg benieuwd of jullie deze keuze met ons delen. U kunt gemakkelijk onderaan het bericht uw mening met ons delen.

Erwin Olaf

Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.

– Erwin Olaf

Erwin Olaf is op dit moment nogal hot. Het Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotograaf. Erwin Olaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig.

Erwin Olaf

Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra verwierf internationale bekendheid met haar fotoserie Strandportretten (1992–1994). Haar werk weerspiegelt abstracte en universele onderwerpen. Ze legde universele gevoelens vast door bijvoorbeeld net bevallen moeders te fotograferen, in wier ogen de triomf en vermoeidheid nog te lezen is, naakt en staand, met hun baby in de armen.

Ook fotografeerde ze stierenvechters net na hun strijd, soms met een gescheurd uniform, soms zonder kleerscheuren, maar wel met de dood in de ogen. Hetzelfde deed ze met soldaten in Israël. Door de manier van fotograferen zijn de portretten van Rineke Dijkstra confronterend, omdat ze onverhuld de emotionele toestand van de geportretteerde toont.

Rineke Dijkstra

Anton Corbijn

Als fotograaf werd Anton Corbijn bekend door zijn foto’s van vooral rockmusici en andere artiesten.

Corbijn begon zijn carrière als fotograaf van het Nederlandse tijdschrift OOR. Zijn eerste foto in een muziekblad was een foto van de groep Solution, die in 1972 op de Grote Markt in de stad Groningen optrad.

Corbijn fotografeerde onder anderen de volgende artiesten en kunstenaars: Bob Dylan, Tom Waits, David Bowie, Miles Davis, Joy Division, Björk, Captain Beefheart, Robert De Niro, Stephen Hawking, Luciano Pavarotti, Clint Eastwood, Gerhard Richter, Bart Chabot, Marlene Dumas, Lucian Freud, Herbert Grönemeyer en Nelson Mandela.

Anton Corbijn David Bowie

Hendrik Kerstens

Hendrik Kerstens (1956) is een Nederlandse fotograaf en beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in de portretfotografie. Hij is autodidact en verwierf vooral bekendheid door zijn vrije werk. Zijn foto’s worden gekarakteriseerd door monumentale portretten van zijn dochter Paula.

Carla van de Puttelaar

Carla van de Puttelaar is een Nederlands fotografe, gespecialiseerd in portretfotografie. Zij studeerde van 1991 tot 1996 aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar eindexamenwerk won zij de Esther Kroon prijs. In 2002 won zij een basisprijs als genomineerde voor de Prix de Rome.

Rembrandt Series © Carla van de Puttelaar

Desiree Dolron

Desiree Dolron (1963) is zowel bekend om haar indringende reisreportages als door haar geënsceneerde fotografie. Op dit moment is zij internationaal beschouwd een van de meest succesvolle Nederlandse fotografen. Het Guggenheim Museum in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen kochten recentelijk werk van haar aan. Het Fotomuseum Den Haag presenteerde in 2005 het eerste grote overzicht van haar oeuvre.

Serie 'Xteriors XVII' van Desiree Dolron

Bent u zelf fan van iemand anders? Vergeet dat dan niet hieronder te vermelden. Wij zijn erg benieuwd naar uw mening.

Header: Hope, The Hallway. 2005 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!