Van Gogh Museum en Melkweg: meerdaags cultureel programma

Van 23 t/m 26 februari werken het Van Gogh Museum en Melkweg samen. Een heel weekend lang wisselen de culturele instellingen het beste van hun werelden uit met o.a. een expositie, avondprogramma in het museum en een clubavond. In alle onderdelen van het programma laten jonge creatieve talenten zien dat Vincent van Gogh nog altijd inspireert. Door deze samensmelting van kunstvormen maken de Amsterdamse instituten kennis met elkaars aanbod en brengen ze hun achterban op een laagdrempelige manier met elkaar in contact.

Vincent op Vrijdag maakt namens het Van Gogh Museum een tentoonstelling in de expositieruimte van de Melkweg, waarin 10 jonge kunstenaars hun voorliefde voor Vincent van Gogh laten zien. Bezoekers kunnen 4 dagen lang Van Gogh-jurken, fotografie en illustraties bewonderen en zich onderdompelen in geschreven woord en installaties aangejaagd door Van Gogh.

Melkweg en clubavond Encore brengen popcultuur en cultureel nachtleven naar het museum tijdens Vincent op Vrijdag. Met een BMX-performance, een modeshow, interactief lopen over het plafond, kunst en uiteraard muziek laten zij de vrijdagavond in het museum sprankelen en tonen ze dat Van Gogh nog altijd actueel is.

Op zaterdagavond kan het publiek van Encore in Melkweg al dansend kennismaken met Vincent van Gogh, zowel in de expositieruimte als tussen grote illustraties op de dansvloer.

Expositie

Op donderdagavond 23 februari opent in Melkweg Expo de eenmalige tentoonstelling Vincent exposeert: Van Gogh inspireert kunstenaars van nu. Het is voor het eerst dat het Van Gogh Museum met Vincent op Vrijdag buiten de muren van het museum treedt. Vincent op Vrijdag neemt meer dan tien favoriete kunstenaars mee naar Melkweg, waar zij hedendaagse kunst laten zien die geïnspireerd is op of door Vincent van Gogh. Zo staat er een installatie van Suat Ögüt waarin verloren gegane werken van Van Gogh te zien zijn in een mini-Van Gogh Museum, toont modeontwerper Mattijs van Bergen zijn Van Gogh-jurken, zijn er illustraties van Stefan Glerum geïnspireerd door de schilderstijl van Van Gogh en brengen Wiesje Peels en Steffen Maas door middel van hun foto’s de energie van Vincent van Gogh naar jonge creatievelingen. Verder zal er dagelijks een DJ de expositieruimte omlijsten met muziek.

Op donderdagavond wordt de tentoonstelling geheel in stijl geopend met een gedicht over Van Gogh door woordkunstenaar Ike Krijnen en vertoont House of Makers een performance over de zelfreflectie door het zelfportretten schilderen. Encore resident DJ Odin vult de rest van de avond met muziek.

Vincent op Vrijdag

Tijdens deze februari-editie van Vincent op Vrijdag, op vrijdag 24 februari, brengt Melkweg hun multidisciplinaire platform naar het museum. Jonge acts, die net als Vincent hun tijd ver vooruit zijn, brengen een ode aan de nacht, die ook weer Vincent niet onberoerd liet.

De avond beleeft een spectaculaire opening met een show op een BMX-fiets van Gino Stuart, terwijl er tegelijkertijd mode van Laura Lemaitre getoond wordt op de grote glazen trap in de entree van het museum. Andere acts als Kunst kijken met Ko en Kho zoeken deze avond op een interactieve manier naar de relatie tussen muziek en Van Gogh. De beleving WENTEL van Sonja Volmer laat je het museum op een geheel nieuwe manier ervaren door met een spiegel als het ware over het plafond te lopen. A Print Factory nodigt 9 jonge kunstenaars  – toekomstige Van Goghs – uit om elk 100 beelden te creëren die deze avond voor een kleine prijs verkocht worden. Uiteraard ontbreekt ook muziek niet tijdens deze avond, o.a. DJ Mary Lake, FAUT HAUT en Nambyar brengen hun beste tunes naar het Van Gogh Museum.

Clubavond

Op zaterdagavond 25 februari staat de wekelijkse clubnacht Encore dit keer in het teken van Vincent van Gogh. Liefhebbers van r&b en hiphop dansen tussen huizenhoge Van Gogh-illustraties van Saṧa Ostoja, op de beats van DJ SPINKING uit New York en host Défano Holwijn – de lichtpuntjes in de donkere nacht waar Vincent van Gogh zich graag door liet inspireren.

Tijdens deze avond is het ook mogelijk om een korte rondleiding door de naastgelegen expositie te volgen.

Programma overzicht en praktische informatie

Vincent exposeert: Van Gogh inspireert kunstenaars van nu

Expositie met werk geïnspireerd op Van Gogh door jonge creatieve talenten. Dagelijks een DJ.

 • 24-26 februari
 • 12:00-21:00u
 • gratis entree
 • Melkweg Expo
 • opening 23 februari, 17:00-22:00u, gratis entree

Vincent op Vrijdag & Melkweg

Popcultuur, muziek en nachtleven in het Van Gogh Museum.

 • 24 februari
 • 19:00-22:00u
 • €17 of €10 met studentenkaart of Encore ticket van februari, Museumkaart gratis – Bestel je kaartje online voor snelle toegang tickets.vangoghmuseum.nl
 • Van Gogh Museum

Encore : Van Gogh Edition

 • 25 februari
 • 00:00-04:00
 • €12 of €5 op vertoon van Vincent op Vrijdag-ticket, kaartverkoop aan de deur
 • Melkweg

Voor meer informatie bezoek de website van het Van Gogh Museum

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!