fotograaf Ronaldo Schemidt

Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt wint World Press Photo

José Víctor Salazar Balza (28) vat vuur tijdens gewelddadige schermutselingen met de oproerpolitie tijdens een protest tegen president Nicolás Maduro in Caracas, Venezuela.

President Maduro had plannen aangekondigd om het democratische systeem van Venezuela te herzien door een constituerende vergadering te vormen ter vervanging van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering, waarmee hij in feite de wetgevende macht voor zichzelf zou consolideren.

Oppositieleiders riepen op tot massale protesten om vroege presidentsverkiezingen te eisen. Op 3 mei braken botsingen uit tussen demonstranten en de Venezolaanse nationale garde, met demonstranten (van wie velen kappen, maskers of gasmaskers droegen) vuur aan te steken en stenen te gooien. Salazar was in brand gestoken toen de benzinetank van een motor explodeerde. Hij overleefde het incident met brandwonden van de eerste en tweede graad.

 Fotograaf Ronaldo Schemidt

Terwijl hij antropologie studeerde in de Universidad Central van Venezuela, besloot hij naar Mexico te verhuizen om fotografie te studeren. In 2003 begon hij te werken in de fotojournalistiek in verschillende Mexicaanse kranten.

Vanaf 2004 werkte hij als freelance fotograaf voor Agence France Presse (AFP) en in 2006 trad hij toe tot AFP in het kantoor in Mexico City als staffotograaf. Sindsdien heeft hij sport, sociale conflicten en geweld voor drugshandel behandeld.

Naast het behandelen van internationale verhalen, heeft hij de afgelopen jaren enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in Venezuela behandeld, waaronder de dood van president Hugo Chávez in 2013, de verkiezing van president Nicolás Maduro, de ontwikkeling van de politieke en economische crisis en de gewelddadige sociale conflicten tussen de overheid en tegenstanders. Hij heeft ook evenementen van mondiaal belang behandeld, zoals de dood van Fidel Castro op Cuba in 2016, het WK 2014 in Brazilië en natuurrampen in Mexico.

Ronaldo Schemidt werd geboren in 1971 in Caracas, Venezuela.

Ronaldo Schemidt werd geboren in 1971 in Caracas, Venezuela.

Tijdens zijn carrière werd hij uitgenodigd om fotojournalistiek te geven aan de Universidad de Oriente, in Mexico, fotojournalistiekconferenties op de Tecnológico de Monterrey, en nam hij deel aan de Tiende Encuentro Fotográfico de México 2017, als spreker.

Hij heeft deelgenomen aan verschillende collectieve en individuele fototentoonstellingen aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint