Tassenmuseum Hendrikje

Verborgen musea op de Amsterdamse grachten

De grachten van Amsterdam zijn wereldberoemd en staan op de UNESCO-lijst van Wereld Erfgoed. Er zijn veel winkels en kantoren gevestigd. Veel van deze huizen hebben een glorieus verleden. Vroeger bewoond door de rijken en de plaats van historische gebeurtenissen. Vandaag de dag zitten er heel wat musea en binnentuinen verborgen achter de voordeur van de monumentale panden.

Museum van Loon
Dit prachtige pand op de Keizersgracht werd vroeger bewoond door de regentenfamilie Van Loon. Hun beroemdste familielid was Willem van Loon. Hij was in 1602 één van de oprichters van het V.O.C. Het werd in 1672 ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner van het huis was Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De familie stelde in 1973 het pand open voor publiek. De collectie bestaat uit fraai zilver, porselein, portretten en prachtige meubels van de familie. Achter het huis ligt een tuin in de stijl van de 17e eeuw waar ook het koetshuis staat. In het koetshuis kan de bezoeker de originele Van Loon rijtuigen bewonderen.

Museum van Loon - Museumtuin

Museum van Loon – Museumtuin

Tassenmuseum Hendrikje
Dit museum toont de geschiedenis van de westerse tas. De collectie bestaat uit tassen vanaf de late Middeleeuwen tot nu. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum in de wereld met zo’n uitgebreide collectie. De verzameling bestaat uit meer dan 4000 tassen, koffers, buidels en accesoires. Het toont de ontwikkeling en verscheidenheid van de tas in vorm, decoratie, grootte, functie en materiaal. Het museum is gevestigd op de Herengracht en er zit een museum café naast met uitzicht op de adembenemende tuin van het pand.

Museum Willet-Holthuysen
Altijd al benieuwd hoe de rijken in de 19e eeuw leefden? In 1805 liet mevrouw Willet-Holthuysen het grachtenpand achter aan de stad Amsterdam. Het huis is nog steeds in originele staat en de authenticiteit straalt ervan af. Het heeft een balzaal, dinerzaal en een ‘blauwe kamer’.

Museum Willet-Holthuysen

Museum Willet-Holthuysen

Huis Marseille
Drie eeuwen geleden liet een Franse koopman een prachtig huis voor zichzelf bouwen. Op de gevel werd een plaquette gehangen met daarop de kaart van Marseille. Sindsdien is de inrichting vrijwel hetzelfde gebleven. Er is nu een fotografiemuseum van gemaakt. Huis Marseille is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Het heeft een gevarieerd tentoonstellingsprogramma dat vier keer per jaar wisselt.

Huis Marseille

Huis Marseille

Foam Fotografiemuseum
In dit museum worden allerlei genres van fotografie tentoongesteld. Naast grote tentoonstellingen van wereldberoemde fotografen is er ook de ruimte voor opkomend talent om hun werk te laten zien. Het museum heeft internationale allure en is een ontmoetingsplek voor fotografen. Er vinden altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk plaats.

De kracht van vitaminen van Roter!

Verborgen musea op de Amsterdamse grachten

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door Roter.nl

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!