Vermeer en de Meesters van het Genreschilderij

In het Louvre in Parijs is nu een tentoonstelling te bezoeken die de meesterwerken van Vermeer en zijn tijdgenoten laat zien. Vermeer leefde en werkte in de Gouden Eeuw en is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars. Er is dit romantische idee dat kunstenaars hun werken in eenzaamheid maken, zeker in de tijd van Vermeer, maar deze tentoonstelling laat zien dat Vermeer zijn ‘creatieve meesterschap’ zeker niet heeft bereikt door eenzaamheid en isolatie.

Kunstenaars uit de Gouden Eeuw

De tentoonstelling vergelijkt Vermeer met andere bekende kunstschilders uit de Gouden Eeuw, kunstenaars als; Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Pieter de Hooch, Gabriel Metsu, Caspar Netscher en Frans van Mieris. Deze tentoonstelling laat dus zien hoe Vermeer in dit netwerk van schilders stond. Deze schilders concentreerden allen hun talent op het verbeelden van het alledaagse.

Hoewel deze kunstenaars allemaal in een ander deel van de Republiek woonden, maakten ze allen toch schilderijen die erg veel van elkaar weg hadden. De schildertechniek, maar ook de inhoud leken veel op elkaar.

Het melkmeisje, ± 1658-1661 Rijksmuseum Amsterdam

Het melkmeisje, Johannes Vermeer, ca. 1660, olie op canvas. 45.5 X 41 cm.
Rijksmuseum Amsterdam

Meesters van het Genreschilderij

Vermeer en de andere meesters in deze tentoonstelling maakten genreschilderijen. De taferelen die verbeeld worden op deze schilderijen zijn scènes uit het dagelijks leven van de ‘gewone man’ maar ook van de gegoede burgerij. Deze lijken op het eerste oog misschien betekenisloos, maar vaak bevatten deze schilderijen een morele les. Dit soort schilderijen waren erg populair in de Gouden Eeuw, omdat nu de gegoede burgerij de opdrachtgevers werden in plaats van alleen maar de kerk.

Nu denk je misschien dat al deze werken hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Door de rivaliteit tussen de kunstenaars is er alsnog veel verschil tussen de werken. Door het contact met de andere schilders heeft Vermeer zich scherper en meer als individu ontwikkeld.

[bdotcom_bm bannerid=”37629″]

The painter Johannes Vermeer and the Masters of Genre Painting

Werken van Vermeer die te zien zijn in de tentoonstelling zijn onder meer; Het melkmeisje uit ca.1660. Dit schilderij is uitgeleend aan het Louvre door het Rijksmuseum. Maar ook is Vrouw met een Balans uit ca.1664 te zien.

De tentoonstelling is georganiseerd samen met National Gallery of Ireland in Dublin en National Gallery of Art in Washington. De tentoonstelling laat Vermeers meesterwerken zien en die van zijn tijdgenoten. Vermeer and the Master of Genre Painting (Vermeer et les maîtres de la peinture de genre) is te zien van 22 Februari 2017 tot 22 Mei 2017, in Museum Louvre, Parijs.

For English: The painter Johannes Vermeer and the Masters of Genre Painting

Johannes Vermeer Vrouw met een Balans

Vrouw met een Balans, Johannes Vermeer, ca. 1664, olie op canvas. 39.7 x 35.5 cm. National Gallery of Art, Washington

Wil je meer schilderijen van Vermeer ontdekken? Lees dan 10 Bekendste schilderijen van Vermeer. Voor meer informatie bezoek de website www.parisinfo.com en www.france.fr.

Ayla de Klerk
ayla@onlinegalerij.nl