Voorlinden Say cheese! 1

Voorlinden – Say Cheese, De Tussentijd & Highlights

Voorlinden is een particulier museum opgericht door Joop van Caldenborgh voor moderne en hedendaagse kunst. Het is gevestigd in het landgoed Voorlinden in Wassenaar. Het gebouw is vrij nieuw, het is gebouwd in 2013 en geopend in 2016. Het valt erg op met zijn stralende witte kleur in de prachtige groene omgeving. Het museum biedt onderdak aan een rijke en verrassende collectie die bijeengebracht is door van Caldenborgh. Het is de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Hij zegt:

“Het is fijn als onze kunst door veel mensen gezien en beleefd kan worden. Iedereen is uitgenodigd, je hoeft geen kunstkenner te zijn, wees vooral een kunstkijker.”

Naast de vaste collectie biedt het museum plaats aan tijdelijke tentoonstellingen. SAY CHEESE! Van Martin Creed en De Tussentijd zijn er nu te zien.

SAY CHEESE!

Deze exhibitie bevat 54 kunstwerken en weerspiegelen het oeuvre van Martin Creed. Zijn wereld zit vol met humor en zelfspot. De tentoonstelling is dan ook niet zoals alle andere. De bezoeker heeft de keus om bij het begin van de tentoonstelling door een zaal te lopen die gevuld is met allemaal ballonnen. Iedereen die erdoor heeft gelopen, komt met statisch haar en een grote glimlach uit de zaal. Met dit gevoel betreedt de bezoeker de tentoonstelling en die lach zal niet meer verdwijnen. Zo belanden ze in een kamer met 39 metronomen, die allemaal op een ander tempo tikken. Het lijkt op een gegeven moment op muziek te lijken met een apart ritme. Verschillende soorten cactussen, geordend naar hoogte, staan midden in een zaal met daarachter een piramide van 1275 wc-rollen.

Say Cheese 1

Museum Voorlinden, Wassenaar. Arjan de Jager, Den Haag Marketing

In een andere kamer hangen 1000 broccoli afdrukken aan de muur met allemaal verschillende kleuren. Echte broccoli stukken werden gebruikt als stempel. In deze kamer staan ook 7 luidsprekers die de bezoekers uitnodigen om er vlak langs te lopen en te luisteren wat er gezegd wordt. Één box riep tegen de luisteraar “Fuck you!”. Met de vraag waarom hij zulke kunstwerken maakt, antwoord hij:

“Just thought it was fun to do.”

Al deze kunstwerken toveren een lach op je gezicht.

SAY CHEESE! – Martin Creed is te zien tot en met 11 juni 2017.

Say cheese 2

Martin Creed – Work No. 1000 (2009-2010)

De Tussentijd

Deze tentoonstelling is een greep uit de collectie van Voorlinden. Het toont 43 werken uit verschillende perioden, stijlen en stromingen. Sinds de kloktijd is geïntroduceerd, dicteert deze ons leven. Het tegenovergestelde van de kloktijd is de onmeetbare innerlijke tijd. Hiermee wordt bedoelt dat je soms de tijd vergeet, kunt dagdromen en dat je openstaat voor het onverwachte. Hierin ontstaat creativiteit, en kunstenaars zijn opzoek naar deze ongrijpbare tussentijd. De kijker wordt uitgenodigd om te vertragen, tot stilstand te komen en voor een moment de kloktijd te vergeten.

In veel kunstwerken is het concept tijd goed te zien. Zo is er een vierkant ijsblok te bewonderen die langzamerhand aan het smelten is. Naast het blok staat een vierkant om aan te tonen hoe groot die in het begin was. Als je vaker het museum bezoekt, heeft hij elke keer een ander formaat. Dit kunstwerk heet Deux temps en is van Michel François.

Het werk Sleepwalker van Tim Mathijsen is een gipsen langspeelplaat die het nummer Sleep Walk afspeelt. Dit is nu niet meer te horen, want na elke omwenteling schraapt de naald van de speler de plaat verder weg. Hierdoor zal langzaam de muziek verdwijnen.

Tijd is helemaal duidelijk in het kunstwerk Wait van NEOC. Een tafel is volledig gevuld met verschillende klokken die allemaal tegelijk tikken. Je krijgt het gevoel alsof ze ieder moment af kunnen gaan.

De Tussentijd is te zien tot en met 5 november.

Say Cheese 3

NEOC, Wait

Highlights uit de collectie

Ook zijn er in Voorlinden een aantal werken te zien die permanent tentoongesteld staan. Een aantal van deze zijn speciaal voor Voorlinden ontworpen.

Eén daarvan is Skyspace van James Turrell. Turrell is een erg bijzondere kunstenaar, hij werkt voornamelijk alleen maar met licht. Hij creëert illusies en adembenemende effecten. In Voorlinden is het kunstwerk Skyspace te zien. Hierin zit je in een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je rechtstreeks naar de lucht kijkt. Dit heeft een rustig makende effect. Sinds het een echt gat is, valt regen en sneeuw op de vloer. Gelukkig verdwijnt het water onder de stoelen en als het erg koud is, worden de stoelen verwarmd.

Say Cheese 4

James Turrell, Skyspace.

Een ander werk dat de zien is in de vaste collectie is Open Ended van Richard Serra. Het kunstwerk is volledig gemaakt van staal, en weegt daarom maar liefst 216 ton. Het werk is 4 meter hoog, 18meter lang en 7 meter breed. Als je de zaal binnen loopt lijkt het op een gewone stalen muur, maar als je de verstopte trappen aan de rand van de zaal hebt gevonden, is het een soort stalen doolhof! Je mag door het kunstwerk heen lopen, en is zelfs sterk aangeraden.

Say Cheese 5

Richard Serra, Open Ended.

Speciaal voor Museum Voorlinden ontwierp Leandra Erlich het kunstwerk Swimming Pool. Het lijkt net op een echt zwembad, maar dan zie je ineens mensen in het water staan. Je kan dan ook onder het water lopen. Dit zorgt voor een desoriënterende effect en verstoort de manier waarop we het alledaagse waarnemen.

Een ander verrassend kunstwerk is Couple under an Umbrella van Ron Mueck. In de zaal ligt een oud echtpaar van bovenmenselijk formaat onder een parasol. De realistische mensenfiguren bevatten fenomenale details; de rimpels en andere oneffenheden in de huid, de haren en zelfs de tenen lijken net echt.

Alle afbeeldingen zijn van Voorlinden of anders aangegeven.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl