Holy Cologne: Het Wallraf-Richartz-Museum

Het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen presenteert "Die Kathedrale" een tentoonstelling die van 26 september 2014 tot 18 januari te zien is. "Die Kathedrale" huisvest meer dan 180 werken van kunstenaars die ooit zijn geïnspireerd door deze beroemde middeleeuwse bouwwerken. Zoals bijvoorbeeld Auguste Rodin, Claude Monet , Andy Warhol, Caspar David Friedrich en Pablo Picasso. Al deze grote kunstenaars zijn op geheel andere wijze betoverd geraakt door kathedralen door Europa heen en hebben dit in hun werken vereeuwigd.Het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen presenteert “Die Kathedrale” een tentoonstelling die van 26 september 2014 tot 18 januari te zien is. “Die Kathedrale” huisvest meer dan 180 werken van kunstenaars die ooit zijn geïnspireerd door deze beroemde middeleeuwse bouwwerken. Zoals bijvoorbeeld Auguste Rodin, Claude Monet , Andy Warhol, Caspar David Friedrich en Pablo Picasso. Al deze grote kunstenaars zijn op geheel andere wijze betoverd geraakt door kathedralen door Europa heen en hebben dit in hun werken vereeuwigd.

De tentoonstelling is zo ingedeeld dat de bezoeker een reis door de verschillende schilderstijlen maakt, van de romantiek naar het impressionisme en als slot de moderne stijl, ingedeeld in tijd en land van afkomst. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk onderscheid in de eerste zalen tussen de Duitse en Franse schilderkunst.

1056824738

Claude Monet, Ansicht von Rouen, 1892, 65 cm x 100 cm, Musée des Beaux Arts, Rouen, © C. Lan-cien, C. Loisel / Musées de la Ville de Rouen

De Franse meesters schilderden voornamelijk de kathedraal van Rouen, Claude Monet deed dit maar liefst drieëndertig keer. De Duitsers kozen voor hun equivalent de Keulse Dom, die overigens te zien is als je uit het raam kijkt vanuit de tentoonstellingsruimte. De verschillende kathedralen afgebeeld in verschillende stijlen, gemaakt door meesters met verschillende nationaliteiten, geeft een prachtig contrast tussen de werken, en zet de bezoeker aan het denken over de tijdsgeest en de motivatie waarmee deze werken toentertijd zijn gemaakt.

Lees hier over Holy Cologne en andere musea in Keulen.

Overizcht van het Het Wallraf-Richartz-Museum

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 09

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 08

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 07

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 06

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 05

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 04

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 03

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 02

Het Wallraf-Richartz-Museum © Nick Koper 01

Lees hier over Holy Cologne en andere musea in Keulen.

TESKT: Cleo Bouwman – Foto’s © Nick Koper

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!