Finding Freedom in the Water - Anna Boyiazis

World Press Photo of the Year tentoonstelling 2018

Op donderdag 12 april jongstleden werd de Winnaar van de World Press Photo of the Year 2018 bekend gemaakt tijdens de Award Show. Dit jaar ging de eer naar Ronaldo Schemidt, een fotograaf uit Venezuela. Ook zijn de prijswinnaars in de andere categorieën bekend gemaakt. De jaarlijkse fotowedstrijd vindt dit jaar plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Anders dan de afgelopen jaren is dat er nu al genomineerden bekend waren in de verschillende categorieën. Er zijn verscheidende categorieën, zoals 8 die vallen onder de fotowedstrijd, 4 categorieën die vallen in de Digital Storytelling Contest en de grote prijs voor de foto van het jaar. Niet alleen de winnaars, maar alle 60 genomineerden zullen te zien zijn in de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Er zijn meer dan 160 persfoto’s te zien tijdens de tentoonstelling. Deze zijn gemaakt door 42 fotografen uit 22 verschillende landen. Voor Nederland doen Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen mee en deze laatste twee gingen er beide met een prijs vandoor.

Kogelman vanwege haar fotoproject ‘Ich Bin Waldviertel’ in de categorie Langetermijn-projecten met een serie over twee opgroeiende zusjes in een klein bio-energiedorp in Oostenrijk. Van Lohuizen won vanwege zijn project ‘Wasteland’ in de categorie Milieu, waar hij op een stortplaats in Nigeria foto’s voor maakte. Nederland heeft de primeur en organiseert de eerste tentoonstelling van het jaar, waarna de tentoonstelling nog over de hele wereld te zien zal zijn.

Carla Kogelman – Ich Bin Waldviertel (2017)

Carla Kogelman – Ich Bin Waldviertel (2017)

Kadir van Lohuizen – Wasteland (2017)

Kadir van Lohuizen – Wasteland (2017)

Digital Storytelling Contest

Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. De World Press Photo Digital Storytelling Contest beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt.. De vier categorieën bestaan uit Immersive Storytelling, Innovative Storytelling, Long Form en Short Form. Deze zijn allemaal te zien en te beluisteren via grote schermen en touchscreens met koptelefoons.

Audiotour

Dit jaar nemen 20 fotografen en visueel journalisten de bezoeker opnieuw mee achter de schermen en vertellen hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende foto(‘s). Hierdoor komen de verhalen achter de foto’s (nog) beter naar voren.

De Nieuwe Kerk Amsterdam ontvangt bijdrages van founder BankGiro Loterij en sponsoren Deloitte, McKinsey en Simmons&Simmons. World Press Photo ontvangt een bijdrage  van de Nationale Postcode Loterij en wereldwijde sponsoring door Canon. De tentoonstelling in Amsterdam wordt gesponsord door Delta Lloyd.

World Press Photo of the Year 2018

De tentoonstelling is vanaf 14 april 2018 tot en met 22 juli 2018 te bezoeken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ook later dit jaar zijn er nog tentoonstellingen te bezoeken:

  • Academiehuis Grote Kerk Zwolle, van 30 augustus tot 24 september
  • Vertigo, Bouwkunde TU Eindhoven, Eindhoven, van 11 september tot 4 oktober
  • Centre Céramique, Maastricht, van 19 oktober tot 11 november
  • Museum Hilversum, Hilversum, 4 januari tot 27 januari

Zie voor meer informatie: www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/world-press-photo en www.worldpressphoto.org

Header afbeelding: Finding Freedom in the Water – Anna Boyiazis

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl