Zilveren Camera 2014 voor MH17-foto’s

MH17

Zilveren Camera 2014 voor MH17-foto’s

De Zilveren Camera 2014 is gewonnen door Pierre Crom, voor zijn foto’s die hij voor het ANP maakte op de rampplek van de MH17. Hij zond zijn serie in voor de categorie Buitenland serie.

Pierre Crom nam de eerste foto van de vermoedelijk neergeschoten MH17 terwijl de wrakstukken nog smeulden. Hij was net in Donetsk in Oekraïne aangekomen om de burgeroorlog te fotograferen, toen hij berichten hoorde over een neergestort vliegtuig. Samen met zijn chauffeur lokaliseerde hij de rampplek en kwam daar als eerste fotograaf aan. In de maanden die volgden bouwde hij een krachtig visueel document op, waarvan de jury unaniem zeer onder de indruk is.

MH17

MH17

MH17

MH17

MH17

MH17

MH17

MH17

Gerard Wessel winnaar Nationale Portretprijs 2014
De Haagse fotograaf Gerard Wessel is beloond met de Nationale Portretprijs 2014 voor zijn portret van Katja Römer-Schuurman. Wessel werd in de jaren ‘80 en ‘90 bekend als chroniqueur van de Nederlandse jeugdcultuur. Na jarenlange afwezigheid in de tijdschriftenfotografie is de voormalige straatfotograaf terug met een reeks imposante studioportretten die hij in 2014 maakte voor Volkskrant Magazine, waaronder deze foto van Katja Römer-Schuurman. Wessel toont een ingetogen mid-career actrice op een waardige, nostalgische manier, die aan de glamourportretten uit de jaren vijftig van de Parijse fotostudio Harcourt doet denken.

01

Love Radio wint Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2014
Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee is dit jaar de verdiende winnaar van de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda. Dat gebeurt aan de hand van de populaire Rwandese radiosoap Musekeweya (Nieuwe dageraad), die gevat wordt in een interactieve website en tentoonstelling. Het project bevat fotografie, bewegende beeld, tekstuele informatie, audio en interactieve grafische elementen.

Winnaars overige categorieën

Binnenlands nieuws Enkel: Marcel van den Bergh

007

Herdenkingsplek familie Wals

Binnenlands nieuws Serie: Hille Hillinga

Derde aankomst slachtoffers MH17

Binnenland Documentair Enkel: Shody Careman

018_

Laatste nacht Andréa

Binnenland Documentair Serie: Peter de Krom

Spoorwijk Den Haag

Buitenland Enkel: Robert Oosterbroek

Gevechten Hrushevs'koho Street in Kiev Ukraïne

Revolutie Kiev Oekraïne

Cultuur & Entertainment Enkel: Peter de Krom

021

Opbouw vreugdevuur

Cultuur & Entertainment Serie: Ilvy Njiokiktjien

Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen

Sport Enkel: Pim Ras

WK Doelpunt Robin  van Persie

Robin van Persie, Stadion Fonte Nova

Natuur & Milieu Enkel: Olivier Middendorp

Ganzen Vergassing

Grauwe ganzen

Portret Enkel: Reinier van der Aart

033

Daan Roosegaarde

Portret Serie: Ernst Coppejans

Dans le milieu

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!