Zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch

Zodra je de zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch ziet, loopt het water je spontaan in de mond.  Ze weet dit te bereiken door pasteltinten als kleurenkaart te gebruiken en alledaagse niet-eetbare voorwerpen aantrekkelijk uit te laten zien. Zelfs zandhappen lijkt me een vreugde zodra ik naar haar serie ‘Kinetic Sand’ kijk. In deze serie laat ze lieflijke taferelen met figuren van zand zien. Door de zachtheid in de foto’s lijkt iets, wat eigenlijk niet te vreten valt, overheerlijk.

Sonia Rentsch - Kinetic Sand - Zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch
Uit de serie ‘Kinetic Sand’

Sonia Rentsch - Kinetic Sand
Uit de serie ‘Kinetic Sand’

Je bent vast wel eens betrapt op het feit dat zodra je de natuur inliep en een organisch object waarnam, je een vergelijking met een alledaagse voorwerp zag. In de serie ‘Harm Less’ zie je deze herkenning ook duidelijk terugkomen. Ze heeft namelijk pistolen, kogels en explosieven geconstrueerd met onder andere takken, blaadjes en zaden uit de natuur.
De ‘natuurlijke’ wapens weten bij de kijker verschillende reacties op te roepen. Enerzijds een herkenning naar vroeger: toen je nog kind was en in een tak een catapult of pistool herkende. Anderzijds laat het zien dat de mens uit de onschuldige natuur ook kwaad kan halen. Door natuurlijke elementen zo te manipuleren dat ze vervolgens naar onze hand gezet kunnen worden.

Sonia Rentsch - Harm Less - Zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch
Uit de serie ‘Harm Less’

Sonia Rentsch - Harm Less - Zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch
Uit de serie ‘Harm Less’

Ongeacht de thematiek bezitten vrijwel al haar werken een humoristische lading, terwijl de simpliciteit van de alledaagse voorwerpen sterk aanwezig is. Ook refereert ze bijna altijd naar onze jeugd. Door gebruik te maken van dingen die je vroeger alleen als kind begreep, want als volwassene was je daar ‘te groot’ voor.
Maar afgezien van de nostalgie naar vroeger, weet ze je vooral een hongergevoel te bezorgen. Zodra Sonia Hertsch ook daadwerkelijk rauwe bonen zoet weet te maken, ben ik meteen verkocht!

Sonia Rentsch - Rare Medium 4 - Zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch
Uit de serie ‘Rare Medium 4’

Sonia Rentsch - Rare Medium 4 - Zoetsappige stillevens van Sonia Rentsch
Uit de serie ‘Rare Medium 4’

Voor nog meer honingzoete werken van Sonia Hertsch, check haar website!

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl